Duurzame Jonge 100 event

Inzichten in de praktijk

Iets meer dan een week geleden werd in Metro de tweede editie van de Duurzame Jonge 100 gelanceerd, een lijst met 100 van de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De uitdagingen waar we voor staan – van klimaatverandering en financiële crisis tot de voedselproblematiek – zijn groot en complex. Met de Duurzame Jonge 100 willen we al die jonge koplopers een podium geven die laten zien hoe het anders kan. Heel anders!

Blik op de toekomst
De Duurzame Jonge 100 (DJ100) is het allereerste inzicht-in-de-praktijk uit de FutureFuel queeste. Het is een project waarmee ik samen met drie andere twintigers vorig jaar een belangrijk inzicht uit mijn reis heb willen realiseren. ‘Een nieuwe economie, een nieuwe maatschappij is al zichtbaar in hoe jonge mensen denken en doen, dat is een van de inzichten die ik mee kreeg tijdens mijn reis,’ vertelde ik op het DJ100 – Join the future event in Pakhuis de Zwijger, waar op 14 november ’s avonds alle jonge koplopers samenkwamen. ‘Maar als dit zo is, waarom is de impact van jonge mensen dan zo onzichtbaar? En waarom bestaat het alomheersende beeld dat jonge mensen slechts hun schouders ophalen over de toekomst? Dat ze niet meer de straat opgaan om te demonstreren, maar lui onderuit liggend op de bank de Like button aanklikken van weer een nieuwe Facebook campagne. Het beeld dat wij zien is heel anders. Wij zien een generatie van jonge koplopers die het heft in eigen handen nemen, die niet meer de straat opgaan met hun zorgen om de toekomst, maar liever zelf bouwen aan diezelfde toekomst.’

Ik merk daarbij dat de behoefte aan de inspirerende verhalen van jonge mensen ontzettend groot is. De telefoon staat bij ons regelmatig roodgloeiend van alle organisaties, media, bedrijven en overheden, die 'iets' met de DJ100 willen. En dat is niet zo gek. Neem bijvoorbeeld Reinoud Feenstra (28), die een innovatieve manier om drinkwater uit zeewater te winnen met behulp van windenergie. Of Aagje Hoekstra (24), die bioplastic maakt uit de dode kevers die overblijven na de kweek van meelwormen voor dierenvoedsel, en Lydeke Bosch (23) die diezelfde meelwormen gebruikt als ingrediënt voor haar Italiaanse pastameel. Paul Geurts van Kessel (26) helpt scholen om samen met ouders zonnepanelen te financieren en Chokri Mousaoui (30) verovert Silicon Valley met zijn internationale startup, Eternal Sun, waarmee hij innovatieve zonnesimulatiesystemen produceert. Ook dit jaar zijn we weer compleet omvergeblazen door al die jonge mensen die op de meest uiteenlopende manieren bezig zijn om de wereld te veranderen. Wat een creativiteit! Wat een lef en inventiviteit! 's Avonds kwamen een aantal van de inspirerende jonge koplopers aan het woord tijdens het DJ100 Join the Future event in Pakhuis de Zwijger en gingen we de dialoog aan met de generaties voor ons. Hieronder kun je de discussies terugkijken via de opgenomen livestream (en vind je ook mijn presentatie over de link tussen FutureFuel en de DJ100).Van lijst naar beweging
Naast het inzicht dat de toekomst al zichtbaar is in jonge mensen, gaven de FutureFuel rolmodellen mij ook elke keer weer mee hoe belangrijk het is om te bouwen aan community's: zoek gelijkgestemden, kom samen en bouw een beweging van mensen 'die anders denken' (Jane Goodall) en 'belichamen hoe het anders kan' (Ervin Laszlo). En inderdaad, als de DJ100 ons dit jaar weer een ding duidelijk heeft gemaakt – naast natuurlijk dat de jonge generatie een ongelofelijk grote potentie heeft, maar he, dat wisten we al! – is het dat we samen sterker staan dan alleen. Door al die mooie voorbeelden besef ik me wederom dat ondanks dat ik me soms best alleen kan voelen met al mijn grote wereldvragen, ik onderdeel uit maak van iets veel en veel groters: een onderstroom van, zoals Thomas Friedman dat zo mooi zei, ‘gewone mensen die buitengewone dingen doen’. Daarom gaan we vanaf dit jaar verder als ‘beweging van jonge mensen met impact’. Beweeg je met ons mee?

ps. Naast dat de DJ100 voor veel mensen een energieboost is om aan de slag te gaan, kan een lijst van 100 succesvolle duurzame koplopers voor sommigen juist demotiverend en intimiderend werken. Josje Feller schreef hierover een interessante blog waar ik zelf veel in herken en daarom graag met je deel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.