sustainable dance floor

De 25 meest baanbrekende/innovatieve/inspirerende initiatieven van jonge mensen


Er wordt veel onderzoek gedaan naar Generatie Y (of: Facebook generatie, grenzeloze generatie, Generation Next, Slash generatie, Millenium generatie, Digitial Natives, Shuffle generatie, Echo Boomers, Strawberry generatie... de lijst is bijna eindeloos). Volgens het ene onderzoek zitten we vol idealen en hebben we een groot wereldbewustzijn, volgens het andere brengen we onze dagen zappend op de bank door met een grote zak chips, maar verwachten we wel op onze eerste werkdag binnen te komen als CEO.

Waar de oudere generaties in hun jonge jaren nog de barricades opgingen om te protesteren tegen bepaalde ontwikkelingen in de wereld, zie je de twintigers van nu niet zo snel meer de Dam bezetten. Toch betekent dit naar mijn mening geen desinteresse voor de wereld, maar is het vooral tekenend voor het feit dat de jonge generatie liever zelf het heft in eigen handen neemt, door zelf te bouwen aan de nieuwe economische en maatschappelijke structuren die we nodig hebben op onze planeet. Innovatieve bedrijven, nieuwe manieren van denken (netwerken, verbinding, co-creatie) en een groot bewustzijn over de uitdagingen op onze planeet, dat is voor mij de jonge generatie (hoe je die ook wilt noemen).

Van electriciteit uit plantengroei en het maken van bruikbare chemicaliën uit organisch afval tot het halen van energie uit je eigen dansbewegingen: maak kennis met 25 van de meest baanbrekende/innovatieve/inspirerende bedrijven, projecten en organisaties van jonge mensen op het gebied van duurzaamheid, de nieuwe economie, energie en voedselvoorziening.

Plant-E: electriciteit uit planten
Plant-e is een jonge onderneming opgericht door David Strik and Marjolein Helder dat producten op de markt brengt die elektriciteit kunnen maken uit... plantengroei. Naar aanleiding van het promotie onderzoek van Marjolein aan de Universiteit Wageningen ontwikkelden ze een innovatieve technologie die het mogelijk maakt om elektriciteit te oogsten terwijl de plant groeit.

Protix Biosystems: insecten als de oplossing voor het voedselvraagstuk
Kees Aarts en Tarique Arsiwalla geloven dat de oplossing voor het wereldwijde voedselvraagstuk ligt in de wereld van de insecten en ontwikkelen innovatieve producten waarin hun filosofie, het behouden van nutrienten in de voedselcyclus, centraal staat.

SwitchMyLight: allemaal aan de LED
Het SwitchMyLight team onder leiding van Aart van Veller wil de Nederlandse markt voor LED versnellen. Ze doen dit door voor iedereen de overstap naar LED verlichting te vereenvoudigen en te automatiseren, met als doel: voor 2020 ruim 90% van alle bedrijven en huishoudens over te laten stappen op LED.

True Price: ook sociale en milieu kosten meenemen in de prijs van je product
True Price is een opkomende beweging voor een wereldeconomie gebaseerd op de werkelijke prijs van een product. De True Price Foundation is opgezet en wordt geleid door drie jonge mensen.

Uit Je Eigen Stad: stadsboeren
De Rotterdamse stadsboeren Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede bedrijven landbouw midden in de stad: 'Uit je eigen stad plant, zaait, kweekt en teelt op plekken waar niemand het verwacht: kantoren, braakliggende terreinen, een dak.' De producten worden verkocht in hun eigen winkel en geserveerd in het restaurant dat ze begonnen zijn midden in het havengebied van Rotterdam.

Waste2Chemical: van afval nieuwe producten maken
Kirsten Steinbusch en Niels van Stralen ontwikkelden een fermentatie technologie waarbij organisch afval omgezet wordt in bruikbare chemicalien, die de basis kunnen vormen van nieuwe producten.

Youth Food Movement: kennis delen, actie voeren en samen eten
De Youth Food Movement is een beweging van jonge mensen die zich inzetten voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Dit doen ze middels een veelvoud van inspirerende projecten op het gebied van bewustwording en kennis delen (het Food Film Festival en de YFM Academie), actie voeren (de campagne Jokers plakken, boeren pakken) maar vooral ook door samen bewust te genieten van lekker eten op de vele Eat-Inns die ze organiseren.

Enviu: voorbeeld van de nieuwe economie
'Enviu starts world changing companies!' staat er op de website van de ondernemers community Enviu. En zo is het. De innovatieve ondernemingen en projecten van het Enviu team, onder aanvoering van Stef van Dongen, zijn een voorbeeld van de nieuwe economische en sociale structuren die we nodig hebben op deze planeet, gebaseerd op nieuwe business modellen en 'economy of the crowd'. Een tweetal voorbeelden zie je hieronder.

Sustainable Dance Floor: swingen voor de planeet
Duurzaam uitgaan, het bestaat. De Sustainable Dance Club ontwikkelt producten die duurzaamheid en fun combineren, zoals het opwekken van energie met je eigen dansbewegingen. De eerste duurzame dansclub vind je in Club Watt in Rotterdam.

Three Wheels United: duurzaam riksja rijden
De mannen van Three Wheels United willen de levens van miljoenen riksja chauffeurs in India verbeteren, door d.m.v. het gebruik van schone technologien het inkomen van de chauffeurs te verhogen en tegelijkertijd een positieve impact te maken op de planeet.

Professional Passionates: wereldverbeterende young professionals
Thalita van Ogtrop en Lieke Pijpers zijn de drijvende kracht achter Professional Passionates, een beweging van professionals die de wereld willen verbeteren vanuit hun bestaande baan. Ze ontwikkelen Creative Sustainable Campaigns gebaseerd op drie peilers: fun, makkelijk te begrijpen en een positieve impact. Want: 'Small changes multiplied by the mass can lead to one big change!'

Project Survival Nederland: het ondersteunen van de Afrikaanse delegaties tijdens de klimaattop
Het is al even geleden dat Suzanne Maas zich inzette voor Project Survival, een initiatief waarbij ze met een team van studenten fondsen wierf voor jongeren uit Afrika om een ondervertegenwoordigde Afrikaanse delegatie te ondersteunen op de belangrijke - en helaas mislukte - klimaattop in Kopenhagen, maar dat maakt Project Survival niet minder inspirerend.

Food Cabinet: voedselveranderingen
Samuel Levie en Helen Kranstauber (YFM) zijn samen het adviesbureau Food Cabinet op, gespecialiseerd in voedselvraagstukken. Ze helpen organisaties die willen bijdragen aan een beter voedselsysteem. Food Cabinet is volgens de oprichters een 'veranderingsgezind' adviesbureau, dat zich inzet voor aandacht, kennis en verwondering over voedsel.

VerdraaidGoed!: mooi en duurzaam
VerdraaidGoed! is een team van jong ontwerpers onder aanvoering van Lisanne Addink-Dölle dat duurzame producten ontwerpt en produceert met een verrassende twist. De producten worden gemaakt van restmaterialen en geproduceerd in Nederlandse sociale werkplaatsen, geinspireerd op Gandhi's 'Be the change you want to see in the world'.

VeggieChallenge: 30 dagen geen vlees
Een gezamenlijke uitdaging om 30 dagen geen of minder dierlijke producten te consumeren dan je normaal doet, dat is de VeggieChallenge, een inspirend project van de Stichting Viva Las Vega's (zie onder).

Viva Las Vega's: lekker eten met respect voor de planeet
Viva Las Vega's is een beweging van jongeren met een voorliefde voor plantaardig lekkers. Samen willen ze op een positieve en creatieve manier de consumptie van plantaardige voeding te promoten, bijvoorbeeld door middel van het Food Festival dat ze dit jaar organiseerde in Studio K.

Techreturns: maak van je mobiel geen fossiel
Techreturns koopt jou oude mobieltje in om hem vervolgens te repareren of te recyclen voor een tweede leven. Het duo Joost de Kluijver en Marcel Stiphout wil hiermee e-waste (elektronisch afval) op grote schaal terug dringen.

BuyNothingNewMonth: detox voor consumenten
Een initiatief uit de UK dat er gewoonweg om smeekte om in Nederland geintroduceerd te worden: de Buy Nothing New Month, een detox programma voor ons consumenten waarbij je de uitdaging aangaat om een maand lang niets nieuws te halen. Irene Rompa en Kim van Dijk raakten zo geinspireerd door hun ontmoeting met Paul Gilding (naast FutureFuel rolmodel ook ambassadeur voor BNNM) dat zij besloten het concept ook in Nederland in te voeren.

Horstship: duurzaam klaslokaal
Een Horstship is een milieuvriendelijk, duurzaam, autonoom, energie -en klimaatneutraal leslokaal voor, door en van leerlingen. Het idee is dat alle lessen over het milieu en het klimaat voortaan hier gehouden worden. De oprichters waren 14 en 15 jaar oud toen ze begonnen en het leslokaal wordt gerealiseerd door een team van leerlingen.

Sit & Heat: duurzaam verwarmd terras
Sit & Heat, een iniatief van Jorg Rijkschroeff, is een energiezuinige terrasverwarming in de vorm van kussens, die 95% aan energie bespaart in vergelijking met gas of elektrische heaters. De huidige terrasverwarmers verwarmen letterlijk de buitenlucht en verbruiken onnodig veel energie. De Sit & Heat kunnen hierop 95% aan energie en CO2-uitstoot besparen en er is een energie-neutrale variant in ontwikkeling, die helemaal geen energie verbruikt.

The Upcycle: van fiets tot sieraad
The Upcycle, een initiatief van Lodewijk Bosman, is een bedrijf dat zich specialiseerd in het ontwerpen van fietsen en andere producten (zoals sieraden, lampen en meubelen) met als basis de fietsonderdelen van fietsen die bij de grote fietsendepots van verschillende gemeenten staan.

The New Motion: 'Moving together to a better Holland'
Met z'n alle overstappen op elektrisch rijden, dat wil The New Motion. Een jong innovatief bedrijf dat iedereen in Nederland de kans wil geven om te kiezen voor 'aantrekkelijke mobiliteit gebaseerd op hernieuwbare energie'.

Bigmamma.net: wat is jouw impact?
Bigmamma is een interactief internetplatform voor jonge mensen wereldwijd die bezig zijn met duurzaamheid, klimaat en milieu: 'Together we create overview, updates and insights from the whole global youth movement and make our efforts visible and accessible to all.' Wil je meer weten over de inspirerende initiatieven van jongeren buiten Nederland? Kijk dan op bigmamma.net. Ook kun je hier terecht voor nieuws, interessante conferenties en mogelijkheden om je project of bedrijf internationaal te promoten.

Cool Schools: meer rente dan bij de bank, een schonere school voor de leerlingen
Cool Schools heeft een ambitieuze doelstelling: alle basisscholen in Nederland voorzien van zonne-energie. Hiermee wordt een directe besparing op de energierekening van scholen gegenereerd (meer geld voor onderwijs) en leerlingen krijgen les over oplossingen voor de huidige milieuproblematiek. De panelen worden gefinancierd door de ouders en lokale bedrijven die daarvan een jaarlijkse rente ontvangen.

Thijl.nl: je biologische boodschappen bezorgt per bakfiets
De nu 18-jarige Thijl Klerkx richtte al op zijn 14e een bezorgdienst op voor biologische producten. In zijn bakfiets fietst hij twee keer per week door Amsterdam om biologische producten af te leveren. Ook kun je bij hem een bedrijfslunch bestellen.

FutureFuel: op zoek naar de kracht van jonge mensen als brandstof voor de toekomst
Jaaaaaa, mijn eigen initiatief FutureFuel, de stiekeme nummer 26: een zoektocht naar antwoorden over 4 continenten langs 15 van de meest inspirende rolmodellen uit zowel de oude als de jonge generatie, met de grote vraag 'Kan iemand mij vertellen hoe de wereld in elkaar zit?' Ik kon het toch niet laten om hem er even bij te zetten... :P

Deze lijst is nog verre van compleet dus ben je zelf een bedrijf, project of beweging begonnen of ken je initiatieven die niet zouden mogen ontbreken? Mail de naam, website en een korte beschrijving naar anne@howtofixthefuture.com, dan zet ik ze in de lijst.

Foto: sustainabledanceclub.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *