De klimaatverandering van het hart

Bergschoenen, check. Slaapzak tot -20℃, check. Thermo slaapmat, check. Reddingsdeken, check. Waar ik bij andere interviews vaak genoeg had aan een zomers jurkje en een paar slippers, ben ik nu al weken bezig om mijn uitrusting bij elkaar te krijgen. Mijn volgende interview zal namelijk plaatsvinden op het ijzige Groenland, in het stadje Kangerlussuaq aan de rand van de Groenlandse ijskap. Begin juli ontmoet ik daar de Groenlandse sjamaan Angaangaq Angakkorsuaq, het vijftiende rolmodel in de FutureFuel quest.

Het ijs smelt
In de winter van 1963 zagen twee Inuitjagers hoe er water sijpelde uit de metershoge ijsmuren van de ijskap. Eerst geloofde niemand hen, want hoe kon er water stromen als de temperatuur al maanden niet boven de -30℃ kwam? Het was het eerste teken van klimaatverandering. De jonge Angaangaq werd ‘loper’ voor de inheemse stamoudsten om de boodschap van de Inuit in de wereld te verspreiden. Sindsdien is de ijskap geslonken van een dikte van vijf naar drie kilometer, en het smelten neemt exponentieel toe. Het werd de ouderen dan ook al snel duidelijk: de boodschap van Al Gore – ‘Stop klimaatverandering’ – komt te laat. De Groenlandse ijskap zal in zijn geheel afsmelten en een eeuwenoude Inuitvoorspelling zal uitkomen. 'De Ene Grote,’ zo vertelt deze voorspelling, 'zegt dat op een dag, wanneer de wereld het het meest nodig heeft, het heilige vuur thuis zal komen bij de mensen op de top van de wereld.’

Aan het begin van deze eeuw – voor het eerst in 20.000 jaar – groeien er door de klimaatverandering weer bomen op Groenland. Angaangaq, wiens naam ‘De man die lijkt op zijn oom’ betekent, is intussen na een initiatie van tientallen jaren verkozen tot de eerste sjamaan sinds de Deense overheersers tweehonderd jaar eerder de inheemse tradities verboden. Zijn taak is het ontsteken van het 'heilige vuur' uit de Inuitvoorspelling. In 2009 komt hij na jarenlange voorbereidingen met sjamanen en gebedsgenezers uit onder andere Siberië, de Amazone, Nepal en Zimbabwe bijeen om de vuurceremonie uit te voeren en hij ontsteekt samen met de inheemse ouderen voor het eerst een vuur met hout in plaats van de traditionele zeehondenolie. (Volgens een tweede Inuitvoorspelling zullen er niet lang na het ontsteken van het 'heilige vuur' rozen groeien op Groenland. Rozen kunnen niet tegen vorst, dus dat belooft wat...)Smelt het ijs in je hart
De belangrijkste boodschap die Angaangaq de wereld in wilt brengen is de les die hij in 1978 van zijn moeder ontving. Nadat hij de stamoudsten trots vertelde over de staande ovatie die hij had ontvangen na zijn presentatie bij de Verenigde Naties, vroeg zijn vader hem: ‘Hebben ze je ook gehoord?’ Het antwoord was nee. Er veranderde niets. Bedrukt en ietwat beschaamd vroeg Angaangaq zijn moeder wat hij hieraan kon doen. Zij antwoordde: ‘Alleen wanneer we het ijs in de harten van de mensen doen smelten, maakt de mens kans om te veranderen en zijn kennis met wijsheid te gebruiken.’ Intussen is de sjamaan al naar meer dan vijftig landen gereisd om het ijs in de harten van de mensen te smelten met zijn ceremonies, workshops en healing circles. ‘Verandering begint niet buiten jezelf om,’ vertelt hij in zijn boek Smelt het ijs in je hart. ‘Niet in de Verenigde Naties, niet in regeringsgebouwen, niet in het Witte Huis, niet in de parlementen. Het begint hier – hier, in je hart. Het is niet de politiek die een verandering in de wereld teweegbrengt. De mensen veranderen zichzelf. En pas als ze veranderen, zal de wereld volgen.’

Toen ik mijn queeste drie jaar geleden begon wist ik al dat ik bij deze sjamaan langs wilde gaan om hem de grote inzichten uit mijn reis voor te leggen. Ook wilde ik met hem mee op ‘spiritual walk’ over de Groenlandse toendra om het ijs in mijn eigen hart te laten smelten. Nu het moment dichterbij komt begin ik toch wat zenuwachtig te worden voor de ontmoeting met deze krachtige sjamaan. Zal ik de antwoorden krijgen die ik zoek? Houd ik het vol om tien uur achter elkaar zwijgend over de ijzige toendra te lopen, zonder eten en drinken? Veel van de eerdere interviews die ik heb gedaan in mijn queeste hebben mij tot in het diepste van mijn wezen veranderd, met name omdat ik vanaf het begin de uitdaging ben aangegaan om de inzichten uit mijn reis te realiseren in mijn eigen leven. Ik ben dus toch wat benauwd voor een ontmoeting met een sjamaan die erop uit is om je ‘diep in jezelf te transformeren’. ‘Straks slaat hij drie keer op zijn drum en kom je helemaal veranderd terug!’ riep mijn vriend al uit. Tja. We gaan het zien.

Geef een vraag mee
Wil je een vraag meegeven voor het interview? Ook dit keer kun je weer met een donatie aan het project de reis mogelijk maken én een persoonlijk antwoord krijgen van de sjamaan Angaangaq.Foto: sven-nieder.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *