Na meer dan 300 beantwoorde vragen en 7 interviews van in totaal bijna 14 uur kwam hét grote inzichtsmoment op een klein (en koud!) eilandje voor de kust van Canada, Haida Gwaii. Een bomenkerkhof liet zien hoe onze huidige economie werkelijk in elkaar zit. Maar hebben we alternatieven? Jazeker. Volgens het gerenomeerde McKinsey instituut kan de overgang van een lineair naar een circulaire manier van denken onze wereldeconomie alleen al 2 biljoen dollar opleveren.
2 reacties
Pingback: Hoe naar een circulair economisch systeem? | Passie voor Systemen
Hallo Anne.
Vorig jaar hebben Henk Gloudemans en ik je willen interviewen voor het blad “Werelddelen”. Helaas kon dat vanwege het ongeluk dat je kreeg niet doorgaan.
Vandaag bezocht ik je website. Ik bezocht je website vanwege een van de blogs van je, die – meer nog dan de andere – indruk op me had gemaakt toen ik destijds je website bezocht ter voorbereiding op het interview, dat niet doorging. Ik wilde deze blog nog een keer zien omdat mijn indruk was, dat deze in één oogopslag weergeeft waar het in de relatie tussen de aarde en de mensen die haar bewonen mis gaat/is gegaan. Het gaat om de blog “Dit is de economie”. Zittend op en naast gekapte boomstammen zeg je hier: “Dit is onze economie”. En je zegt: “We hebben het besef verloren van wat werkelijk waarde heeft.” Voor mij geeft specifiek deze blog en ook deze laatste zin aan wat er in essentie mis is met ons en onze relatie met de planeet Aarde. Inderdaad: we zijn het besef verloren van wat werkelijk waarde heeft.
Naar aanleiding van het opnieuw bekijken van je blog wil ik je graag het volgende nog even zeggen. Ik heb twee jaar lang gewerkt aan een boek, dit eind vorig jaar uitkwam en dat de titel draagt:
“WAARDE(N)VOLLE WERELD”. Het was de bedoeling je dit boek te overhandigen na afloop van het interview. Helaas ging het anders.
Op een of andere gekke manier is de indruk bij me blijven hangen dat er in dit boek een soort van missing link zit in relatie tot het boek, dat jij in voorbereiding hebt. We hebben er helaas niet over kunnen praten. Deze missing link heeft betrekking op met name een tweetal zaken. Zo is er in het verleden een grote omslag geweest, die het karakter van samenlevingen wereldwijd ingrijpend heeft veranderd. Karl Polanyi spreekt in dit verband van “de grote transformatie”. Onze kijk op zaken is hierdoor ingrijpend veranderd. En dan is er nog een tweede element, afkomstig uit de economische theorie, dat de kijk van mensen ingrijpend heeft veranderd. Bij dit tweede element gaat het om het begrip “externaliteiten”. Dit zijn “de maatschappelijke kosten, die niet in de prijs van een product zitten”. Hierdoor wordt veel van wat van waarde is niet gezien en is er een ontwaarding opgetreden, die maakt dat deze ontwaarding en de prijs de we betalen voor deze ontwaarding niet/nauwelijks wordt gezien.
Het was aanvankelijk niet mijn bedoeling te reageren op je blog. Ik wilde voor mezelf alleen nog een keer de beelden van je blog tot me nemen. De zin, die je uitsprak, waarin je zegt, dat we het besef verloren zijn van wat werkelijke waarde heeft, heeft me anders doen besluiten. Vandaar deze reactie.
Mocht je het op prijs stellen, dan wil ik je WAARDE(N)VOLLE WERELD wel toesturen. Zonder verdere kosten en zonder dat je je op een of andere manier verplicht moet voelen tot wat dan ook. Voor het geval je hiervoor mocht openstaan: als je me doorgeeft waar ik het boek naar toe kan sturen, dan zorg ik dat je het snel in je bezit hebt.
Hoe is het trouwens gesteld met je gezondheid na je ongeluk van afgelopen jaar?
Met een vriendelijke groet,
John Habets,
Stichting Werelddelen.