Severn Cullis-Suzuki

‘Hallo, ik ben Severn Suzuki en ik spreek voor E.C.O. – The Environmental Children’s organization,’ begint de 12-jarige Severn haar speech in 1992 op de grote Rio Earth conferentie. De zaal is doodstil als ze haar verhaal vertelt en ze brengt sommige delegatieleden zelfs tot tranen. Het filmpje van haar speech werd door miljoenen mensen van over de hele wereld bekeken en is een inspiratiebron voor velen. Ook al is het nu bijna 20 jaar later, toch zijn veel van haar opmerkingen nog schokkend actueel. Hoe is het nu met Severn Suzuki? En wat denkt zij van het gebrek aan vooruitgang sinds ze in 1992 als jonge tiener haar speech gaf? Bekijk hier de korte versie van het interview met Severn Cullis-Suzuki.

Severn’s boodschap aan jonge mensen:

‘Twintig jaar geleden, toen ik twaalf jaar oud was, sprak ik de VN toe. Sindsdien heb ik veel verschillende dingen gedaan, maar die zes minuten in Rio de Janeiro in 1992, waarin ik de wereld confronteerde met de stem van de toekomst, blijft het meest krachtigste en belangrijkste dat ik ooit heb gedaan. Ik heb veel tijd nagedacht over waarom dat is. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat we wanhopig op zoek zijn naar die stem, de stem van jonge mensen. Om ons te confronteren met onze acties en alle rationalisatie voor de vernietiging van de aarde weg te nemen. Dus ik zou jullie willen vragen om je stem te gebruiken. Nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben we jouw stem meer nodig gehad dan nu.’