Boyanslat

Wereldproblemen oplossen met Boyan Slat


Op zijn zestiende zag hij tijdens het duiken in Griekenland meer plastic afval dan vissen. Op zijn negentiende presenteerde hij in New York de resultaten van een haalbaarheidsstudie van 530 pagina’s naar zijn oplossing om de oceanen schoon te maken. Zo snel kan het gaan. In ieder geval als je Boyan Slat heet, het 12e rolmodel in de FutureFuel queste.

Deze Nederlandse tiener heeft een manier bedacht om de oceanen te ontdoen van de tonnen en tonnen plastic afval waarmee we onze oceanen de afgelopen decennia lieten vervuilen. Zijn idee? Een drijvende barriere in de oceaan dat het plastic afval naar een installatie leidt waar het wordt opgevangen en verdeeld. Geen ingewikkelde en milieuonvriendelijke zuigmachines of dure boten met nog duurdere netten, maar één enkele installatie midden in elk van de vijf stromen die onze oceanen rijk is. Want: ‘Why move through the oceans, if the oceans can move through you?’ De TEDx talk over Boyan’s simpele maar oh zo innovatieve concept - zie onderstaande video - werd al 1,5 miljoen keer bekeken. Hij werd benaderd door vrijwel alle (internationale) media, die hij echter allemaal een nette mail terug stuurde: ‘Nee, bedankt. Komt u maar terug als ik weet of het werkt.’ Boyan Slat is niet geïnteresseerd in aandacht of erkenning. Nee, hij wil impact.Anderhalf jaar jaar geleden zat hij nog alleen op zijn studentenkamer tussen grote vellen met schetsen. De studieboeken van zijn eerder begonnen studie vakkundig opzij geschoven. De studie zelf was na vier maanden al onderbroken, evenals zijn sociale leven. Eerst moest al dat plastic uit de oceaan. Maar hoe los je als Nederlandse tiener eigenhandig een wereldprobleem op?

Afgelopen week presenteerde Boyan – namens een team van honderd (!) experts en wetenschappers – de resultaten van de haalbaarheidsstudie van zijn plan. Na drie wetenschappelijke oceaanexpedities en de hulp van vrijwilligers van over de hele wereld, kon Boyan eindelijk het centimeters dikke rapport (met kaft van voormalig drijvend plastic!) aan de wereld laten zien: ‘Ze zeiden dat het niet kon. Maar het kan dus wel.’ Over drie jaar, op zijn 21e, wil hij dan ook een eerste pilotversie in de oceaan hebben staan, met behulp van crowdfunding.Ik ben geïntrigeerd door deze jonge uitvinder met zijn focus op impact en oplossingen. Waar anderen bleven praten, ging Boyan aan de slag. Waar anderen de interviewaanvragen van al die media met beide handen zouden aanpakken, trok Boyan zich terug aan zijn tekentafel. Vorig jaar sprak ik hem op TEDxDelft, waar hij net als ik zijn verhaal had gedaan. Ook ik moest net als CNN, RTL Nieuws en al die andere media geduldig wachten tot zijn haalbaarheidsstudie klaar was voordat ik hem mocht interviewen. Nu is het eindelijk zo ver. Over 1,5 week zit hij voor mijn camera, voor een uitgebreid interview over de wereld verbeteren. In Boyan-stijl.

Geef een vraag mee voor Boyan Slat
Heb jij ook een vraag voor deze jonge uitvinder? Met een donatie aan de FutureFuel reis kun je jouw eigen vraag meegeven en krijg je een persoonlijk antwoord terug in een kickass video. Kritische, uitdagende, leuke of naïeve vragen, ze zijn allemaal van harte welkom!


2 reacties

 1. Hendrika Duursma

  Ik ben jarenlang directeur geweest in het onderwijs.Ik vind dat er erg veel moet veranderen daar omdat we jonge mensen zoals jij veel te weinig als partner benaderen en ze amper ruimte geven (laat staan inspireren) om hun eigen weg te gaan.
  Hierover spreek ik regelmatig directeuren uit bedrijfsleven en onderwijs en ben gast op conferenties in Polen.
  Kun jij me iets vertellen over je eigen ervaringen op dit gebied?Je hebt niet voor niets je studie afgebroken! BVb dank!

  1. Bericht
   Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *